Reacties

Op deze pagina kun je een reactie geven op deze website of bepaalde stukken. De reacties worden gemodereerd om reclame etc te voorkomen.

12 reacties op “Reacties

 1. Hallo Robert,
  zoals jij de onderwerpen omschrijft voel je als een wijze man. en dat is positief bedoelt. mannen en vrouwen verschillen inderdaad van elkaar en vooral kwa emotie. de spanning die een vrouw opbouwd is vaak heftiger dan die van een man. uiteraard kan dit in een relatie voor spanningen zorgen die beide partijen niet juist van elkaar begrijpen. ik als vrouw vind de emotie van de man over het algemeen wat vlak. van mannen hoor ik juist het tegenovergestelde over vrouwen. en al ben ik een vrouw ik kan niet anders constateren dat dit vaak inderdaad zo is. daardoor na het lezen van al deze informatie lijkt het dan dat mannen minder ego hebben dan vrouwen en tegelijk komt dat ego van de vrouw naar boven die roept NEE mannen hebben een grotere ego het zijn macho`s 🙂
  het is bijzonder lastig om dat ego uit te schakelen. ik ervaar wanneer je iemand hoort klagen over zijn/haar partner en je kijkt hier objectief naar geheel zonder mening herken ik jouw wijze woorden steeds meer 🙂
  ik laat het weer even flink tot mij bezinken en zal het op mijn werk in de groep gooien. altijd educatief zulke gesprekken.

  • De spanning die in het menselijk lichaam zit is bij man en vrouw hetzelfde. Een vrouw is alleen gevoeliger dan een man. Dat zit hem in allerlei lichaamsverschillen. Maar ook schijnt in de pubertijd iets te gebeuren waardoor er een verschil ontstaat. Kinderen schijnen alles hetzelfde te ervaren, als kind. Maar in de pubertijd gaat bij jongens een groot deel van het gevoel op een bepaalde plek zitten waardoor er een verschil tussen man en vrouw ontstaat. Daar begint het man en vrouw verschil dus eigenlijk. Maar veel vrouwen hebben daar een oordeel over over de man. Dat komt dan blijkbaar omdat niet bekend is hoe dat in zijn werk gaat. Het ziet er dus ook naar uit dat mannen mede daardoor rustiger zijn. Bij vrouwen gaat het gevoel, volgens die informatie, over het hele lichaam. Bij kinderen is dat bij allebei, bij jongens en meisjes. Dan zijn er dus ook die fysieke verschillen (zoals huiddikte, gevoeligheid van het zenuwstelsel en meer) waardoor een vrouw ook gevoeliger is dan een man. Dan reageert een vrouw dus gewoon heftiger omdat de spanning veel meer reageert, door die verschillen. Maar vrouwen reageren daardoor ook emotioneler dan mannen. Weglopen is ook een uiting van die grotere gevoeligheid. Mannen kunnen dat soms ook doen maar dat doen ze volgens mij minder snel dan vrouwen. Het ego is altijd hetzelfde, die oordeelt alleen over zaken. Daar worden de verschillen nooit duidelijk. Die worden alleen duidelijk als je je Zelf gaat ervaren, in gedachten, gevoel, emotie, leven en dan kunt zien dat het verschillend is. Ik ben niet zo’n boekenlezer maar er zijn boeken over geschreven. Dat kan herkenbaar worden maar het is ook weer niet bij elke man of vrouw zo. Het kan ook andersom zijn met sommige zaken. Op Youtube zijn ook video’s te vinden over het man/vrouw gebeuren. Er zijn video’s van ene Mark Gungor, wel in het Engels. Hij doet het op een hele humoristische manier. Wel opvallend trouwens dat het voornamelijk mannen zijn die dat soort zaken aan de orde brengen. Maar ook dat is weer een verschil. Mannen leggen zaken uit terwijl vrouwen praten om zaken voor zichzelf duidelijk te krijgen. Mocht je interesse hebben dan zijn die video’s een aanrader. Een boek lezen doe je vanuit je eigen toestand maar die video’s leven en het is tegelijk lachen. Alhoewel het misschien ook confronterend kan zijn in sommige dingen. Je komt in ieder geval altijd je Zelf tegen.

 2. Zo komt elke reactie die we ervaren voort uit onze eigen gedachten (verwachtingen, wensen, enz zijn ook allemaal gedachten). Als deze vrouw zich teleurgesteld zou voelen komt dat doordat haar partner in haar reflecteert dat ze zichzelf tekort doet door haar verwachtingen.

  als ik dit lees denk ik wel een beetje van …..jah verwacht niets dan kan t ook nooit tegenvallen maar dat is toch het hele leven. vind het lastig om dit een plekje te geven.

  • Zo moeilijk is het niet te begrijpen hoor. Als je weet hoe het zit:-) Mensen denken meestal puur lichamelijk. Alsof gedachte, gevoel, oordelen etc allemaal over één geheel gaat. Maar dat is niet zo. Het lichaam is de vorm. Dan is er je Zelf (in het onderlichaam). Daar is je eigen leven, gedachte en gevoel als manlijk en vrouwelijk, emotionele ervaring en van daaruit ben je in contact of verbinding met het leven om je heen. Oordelen, overtuigingen, voorwaarden, verwachtingen, verplichtingen, vergelijkingen, aannemingen herinneringen zijn niet van je Zelf. Die zitten in het ego, aangeleerd van een wereld of systeem van macht. Dan moet je alleen wel een oudere generatie zijn met een slapend bewustzijn (de ziel). De zogenoemde nieuwetijdskinderen worden met een wakker bewustzijn geboren en hun ego is niet vatbaar voor die macht. Die generaties hebben geen oordelen etc meer. Maar wat er aan spanning in het lichaam om gaat kan in beide soorten generaties voor komen. Met een slapend bewustzijn zet het ego alleen alles op slot doordat het ego de macht heeft. Dan sta je niet in het eigen leven in het Zelf en dan ook niet in contact met het leven om je heen. Het enige dat dan nog kan is dat je in die toestand naar buiten bent gericht, op de ander, door de spanning. Maar het ego oordeelt in eerste instantie over je Zelf omdat je altijd met je Zelf geconfronteerd wordt als je niet je Zelf BENT. Wat op de ander gericht is is alleen de spanning. De ander reageert afhankelijk van hoe die in elkaar steekt. Spanning reageert dus altijd op spanning, zowel met een slapend als wakker bewustzijn (ziel) Met een slapend bewustzijn heerst het ego als je in je hoofd zit en sta je in het leven als je je Zelf bent. In je Zelf is wel spanning maar geen strijd. Spanning uiten is dan iets anders dan een strijd voeren. Nieuwetijdskinderen kunnen ook in hun hoofd zitten en spanning ervaren. Die ervaren de spanning dan sterker maar zonder heersend ego.

   Als je verwachtingen hebt dan doe je jezelf dus niet tekort. Je BENT dan niet je Zelf. Jezelf (aan elkaar en met kleine z) is ook een oordeel van het ego. Teleurstellingen komen dan ook alleen maar voort uit de verwachtingen van het ego, niet vanuit gedachten van je Zelf. Hoe je dan reageert ligt er dus aan of je in je hoofd zit of je Zelf BENT, in strijd of in contact.

   • Hallo Robert,
    dank je wel voor de uitgebreide uitleg. begrijp nu wel wat je bedoelt.
    lijkt me toch wel lastig om het ego dat in je hoofd zit eruit te gooien. zie vaak bij mensen dat hun eigen overtuiging toch wel het moeilijkste ding is om uit je systeem te gooien of om te buigen. vooral kwa verplichtingen wat iemand van huisuit heeft mee gekregen. Strijdt in het hoofd herken ik helaas al te goed. gedachten die ik in gedachten in een denkbeeldige prullenbak gooi. net zo vaak als nodig is. dit werkt wel tot zekere hoogte. op emotioneel vlak/teleurstelling wordt het nog moeilijker om dit te scheiden. een verlangen is een gedachte. lastig om dit in het vakje ego te zetten al begrijp ik het wel. wat je denkt trek je aan. positief of negatief. klinkt ook voor vele herkenbaar. hoe zet je een gedachten/teleurstelling/emotie om in positief wanneer er een teleurstelling naast staat. om een voorbeeld te noemen: als in een relatie de 1 spontaan is en de ander vind dat wel leuk maar is zelf niet zo…vind de spontane kant dit wel teleurstellend. iemand hoeft niet persee als de ander te zijn maar de ander is in gedachten wel teleurgesteld. hoe kan iemand dit omzetten in positieve gedachten? of wat ik ervaar bij oudere mensen die graag het heft in handen willen houden, snel geneigd zijn negatief naar jou doen en jij daar dan weer gekwetst over voelt. (weer dat ego) 🙂

   • Bekijk het zo. De mens werd altijd geboren met een slapend bewustzijn (ziel, geest, spirit of hoe je het ook wilt noemen). We worden in het leven geboren en krijgen te maken met een wereld van macht. Die wereld is het systeem. Dat remt je af in vrije beweging en uiting vanuit je Zelf en ‘programmeert’ het ego met oordelen, overtuigingen enz. Het ego is onderdeel van het hele mens-zijn. Zonder ego zou je gek worden want de natuurlijke betekenis van het ego is het begrijpen van deze wereld van tegenstellingen. Maar dan wel natuurlijke of tastbare tegenstellingen. Gedachte en gevoel zijn de tegenstellingen in eigen lichaam. Als je dan in je hoofd zit met wat ‘geprogrammeerd’ is dan maak je in feite alleen deel uit van het systeem van macht. Dat is alleen maar functioneel in dat systeem. Wil er iets veranderen dan is dat alleen maar het geval als je IN je Zelf bent. Dan heeft het ego op dat moment geen macht. Macht is letterlijk 2D, het leven in je Zelf is 3D. Iemand die een baan heeft werkt op een bepaald vlak, en een vlak is 2D. Het leven heeft diepte, vanuit je Zelf en is dus 3D. Dat speelt zich allemaal af in de vorm, het lichaam. Het is alleen moeilijk uit je hoofd te komen in een omgeving waar alles in strijd is, en waar iedereen een functie is. Het punt is dan ook weer dat er alleen maar iets verandert als je in je Zelf bent. Als je bijvoorbeeld naar Tibet gaat en op de berg bij de monniken gaat zitten, heb je je Zelf waarschijnlijk zo weer terug gevonden. Maar datzelfde kan ook gebeuren als je in de natuur bent of in een groep waar geen strijd speelt. Punt is dat je het niet kunt DOEN, het GEBEURT. Zo kan een mens ook wisselen tussen hoofd en Zelf.

    Emotie is iets heel anders. Emotie betekent beweging. Dat gaat over spanning. Spanning is energie die vast zit. Als daar beweging in komt ervaar je dat als emotie, energie in beweging. Als dat gebeurt wordt je in je Zelf geraakt zonder de inmenging van een controlerend of oordelend ego. Als het tenminste pure emotie is. Als het ego toch oordeelt wordt het drama. Als je als oudere generatie met een slapend bewustzijn het ego werkelijk stil wilt zien worden dan moet eerst het bewustzijn ontwaken waardoor je bewust gaat ervaren wat er allemaal in je hoofd, in je lichaam, met je lichaam, gaande is. Maar dan maak je ook de strijd bewust mee en wordt alles veel heftiger ervaren, bewust. Dan gaat je spanning op elk signaal uit de buitenwereld reageren. Zelfs op wat je leest op het internet. Dan is een hele ontwikkeling nodig om alles tot rust, stilte, ontspanning etc te zien komen. Je relatie kan daar uiteindelijk ook door eindigen omdat je dan geen band meer hebt, wat ook weer over spanning gaat. Ik leg het daarbij uit zoals ik het als man mee maak. Een vrouw zal het heel anders ervaren. Man en vrouw zijn twee verschillende wezens waar alles verschillend werkt en ervaren wordt. Dat omdat het lichaam verschillend werkt.

 3. Mooie goede uitleg.
  Ik ben zelf spiritueel en lees veel over deze uitleg , blokkades in ons lichaam zorgt ervoor dat je niet kunt ontspannen en dus vooral vrouwen niet of moeilijk klaar kunnen komen. Dus eigenlijk zit alles tussen onze oren. Jezelf kennen en in het nu leven, als je dat kunt dan ruim je jezelf ook op.
  dus maak je vrije baan en kun je je beter ontspannen. want daar draait het om om het ontspannen.

  • Jolanda,

   Je hebt het nu specifiek over seks maar dat is niet het enige dat door spanning beheerst wordt. Het hele leven wordt door spanning beheerst. Een orgasme is ook een ervaring vanuit spanning. Als er werkelijk en totale ontspanning is bestaat seks op die manier niet eens meer. Dat geldt ook voor het hele leven. Als er werkelijke, totale ontspanning is dan kun je niet meer doen wat je altijd deed want dat bestaat dan ook niet meer. Als die ontspanning ontwikkelt dan gaat het niet eens meer over spiritualiteit maar om bewust ZIJN, twee heel verschillende dingen.

 4. Gewoon van alles wat ik nu al heb gelezen herken ik mij zelf in, ik ben nu 20 jaar en zit op de opleiding als elektro monteur.. en ik ben de laatste tijd een beetje aan het denken hier over en nu kom ik toevallig jou blog tegen en het spreek me zeer aan. Super!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s