HSP en relaties

HSP’s en relaties

 

Ik ben geen therapeut of specialist op het gebied van relaties. Naar aanleiding van een paar e-mailtjes die ik kreeg wil ik wel persoonlijk iets zeggen over relaties.

HSP’s kunnen erg veel aanvoelen in relaties. Dat kan zijn voordelen hebben maar ook nadelen. Het ligt er aan hoe je daar zelf mee omgaat. Als HSP is het belangrijk om je eigen gevoelens te uiten. Waar ze voor zouden moeten oppassen is dat ze niet de partner energetisch helemaal gaan ontleden en hem of haar gaan vertellen wat er bij hem of haar allemaal aangevoeld wordt, wat er allemaal in de partner gebeurt. Wanneer de partner dat zelf niet ervaart is er de kans dat hij of zij alleen maar in het verzet gaat. In feite zit niemand erop te wachten om compleet gescand, doorlicht en geanaliseerd te worden door de partner, HSP’s niet maar de rest van de mensen ook niet. Als een partner het niet wil horen ontstaat er alleen maar afstand. Stop dus met annaliseren. Als je dingen aanvoelt, respecteer dan gewoon dat het bewegingen zijn die in de partner plaats vinden. Je hoeft die niet te veranderen. Sterker nog, je kunt ze niet veranderen. Leer onderscheidt te maken van wat van jezelf is en wat van de partner en blijf daarbij bij je eigen gevoel en energie. Als je toch zaken gaat aanvoelen van de partner (of iemand anders) realiseer je dan als HSP dat je dat los zou kunnen laten en terug keren naar je eigen gevoel. Wanneer je bezig bent met wat er in de ander gebeurt ben je buiten jezelf. Als je IN jezelf bent kun je misschien nog wel iets aanvoelen maar dan kun je ook gewoon toekijken en het bij de ander laten.

In plaats van de partner (of elkaar) precies te vertellen wat er allemaal in de ander gebeurt en te proberen dat aan die ander duidelijk te maken of te laten begrijpen kunnen de partners ook veel meer bezig zijn met lichamelijk contact. Dat contact is wat elk mens nodig heeft. Het werkt ontspannend en helpt dus ook het gevoel te ontspannen. Lichamelijk samen bezig zijn kan op verschillende manieren: in de vorm van intieme dans, door elkaar aan te raken (privé en zonder kleren), knuffelen, sex of gewoon (met of zonder kleren) lekker tegen elkaar aan zitten, en wat je allemaal nog meer kan verzinnen om lichamelijk contact te maken. Hoe meer lichamelijk contact, hoe beter. Plak desnoods alles achter elkaar zodat je ontspand en met je lichaam en gevoel bezig bent in plaats van met je hoofd. Maak van een vrijpartij een zo lang mogelijk tafereel. Voordat het werkelijke vrijen begint kun je elkaar bijvoorbeeld eerst een tijdje alleen maar aanraken. Zo raak je al meer ontspannen voordat je verder gaat. Vooral voor de man is dat belangrijk. Als je ontspannen aan de uiteindelijke ‘daad’ begint kun je er als man ook langer over doen. Ook mannen kunnen leren ontspannen in de sex en ook leren het orgasme ut te stellen, als ze maar ontspannen. En uiteindelijk kunnen zo ook ontspannen tijdens het vrijen. Daarvoor hoef je niet persé tantra te doen zoals veel mensen tegenwoordig doen. Het gaat in algemene zin om ontspanning. Hoe meer ontspannen de partners zijn hoe mooier het kan worden en hoe langer het kan duren. En het is ook mogelijk om te vrijen zonder een orgasme te krijgen, ook voor een man. We hebben niet voor niets een lichaam dus geniet ervan en het liefst samen met de partner. Er wordt gezegd dat we ons lichaam meestal alleen maar ervaren wanneer we leiden terwijl we het lichaam hebben om ervan te genieten, en het liefs samen met een partner. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat genieten beter is dan leiden. Alles is bedoeld om te groeien dus ook het lichamelijk contact. Vrijen kan ook groeien. Er is al teveel angst en ellende in de wereld en dat heeft een tegenpool nodig. Dus: make love, not war. Natuurlijk kun je ook samen lekker wandelen of iets anders doen. Als je maar samen ontspant en intiem bent met elkaar. Zo breng je meer diepte in je relatie: door intimiteit, sexualiteit, lichamelijkheid. Als je dat veel doet zul je merken dat het contact ook groeit en verdiept. Belangrijk is dan dat je je eigen gevoel deelt met de ander. Ook als je eens pijn of andere gevoelens tegen komt is het belangrijk om dat te uiten, uit te spreken, in plaats van te projecteren. Door het te uiten stel je jezelf kwetsbaar op en dan moet de ander wel een enorme egoïst zijn als hij of zij daar overheen loopt.

Als je in een relatie zit waarin eigenlijk niets gebeurt zoals je het zou willen, vraag je dan eens af waar je verlangens en wensen liggen en of je dat in de relatie vind. Er zijn HSP’s die voelen dat ze van elkaar houden maar waar er in de relatie eigenlijk geen sprake is van realiteitszin. Dat houden van kan op verschillende niveau’s zijn. Dat kan op hartsniveau zijn maar het kan ook zielsherkenning zijn. En er wordt gezegd dat relaties tussen zielsverwanten de moeilijkste relaties zijn. Wanneer er zielsherkenning is wil dat nog niet zeggen dat het een goede aardse relatie is. Een werkelijk hartscontact kan ook pas plaats vinden wanneer beide partners een stevige basis in zichzelf hebben opgebouwd en daarmee onafhankelijk van elkaar zijn. Dat geldt overigens voor elke relatie. Geen enkele relatie kan een echte relatie zijn als één of beide partner(s) een onstabiele basis heeft. Een relatie met buiten een hartscontact of zielscontact vooral aards zijn. Want daar moeten we eenrelatie neerzetten: op de aarde. Dat betekent dat we een stabiele basis (eerste chakra) in onszelf moeten hebben, dat er een verbinding is (tweede chakra: gevoel, creativiteit, sexualiteit, levensenergie), dat de eigen kracht sterk is (derde chakra) en in evenwicht met de ander zodat er geen machtsverhoudingen zijn. Dan pas komt het hartscontact (vierde chakra). Dan komt ook de communicatie (vijfde chakra), intuïtie (zesde chakra) en uiteindelijk kan het een kosmische relatie worden (zevende chakra). Willen we een spirituele relatie opbouwen dan is het het belangrijkst dat die op aards niveau neergezet wordt. Als je dan het proces van de chakra’s volgt zoals die zich in het leven ontwikkelen als mens, dan begint het bij de onderste chakra, de eerst of basischakra. Vervolgens komen de andere chakra in beeld op nummerieke volgorde. Zo groeien we uit tot een spiritueel menselijk wezen in de materiële wereld. En dat geldt voor ons hele leven en dus ook voor relaties.

Als je in een relatie zit waar je niet op hetzelfde niveau zit kan een relatie mislukken. KAN, het hoeft niet persé zo te zijn maar we hebben net kunnen zien dat het belangrijk is om vooral een goede basis (voor een relatie) nodig te hebben wil het wat worden. Wanneer die basis er niet is en je moet je in allerlei bochten wringen om een relatie te ‘overleven’ en je hoofd boven water zien te houden kun je je gaan afvragen of dit is wat je wil. Biedt die relatie en je partner jou dat waar je verlangens en wensen liggen? Zo niet, wil je dan nog doorgaan met die relatie of niet? Durf je dan het risico te nemen en je partner los te laten? Is er dan het vertrouwen dat er iets mooiers op je pad kan komen als je de huidige relatie los kan laten? Want dat wordt gezegd: als je iets los laat komt er iets mooiers voor terug.

Ik zal een persoonlijke ervaring delen. Ik kwam op een gegeven moment een vrouw tegen waarmee ik een intense zachtheid ervaarde. Het was een zielsherkenning. Ik was helemaal weg van die vrouw, stapelgek was ik op haar. Het ging een tijdje goed toen er iets veranderde. Vanaf dat moment was het contact anders. Op een gegeven moment hield die relatie op en ik was er helemaal kapot van. Een paar maanden heb ik veel gehuild. Ik was compleet van slag. Toen werd er tegen mij ook gezegd dat er iets mooiers terug kwam als er iets weg viel. Na een tijdje ging ik de patronen van die relatie zien, zowel die van haar als die van mijzelf. Toen werd mij ook duidelijk dat op die manier de relatie ook geen stand had kunnen houden. Het was dan een zielsherkenning maar totaal niet geaard, van beide kanten. Twee maanden nadat die relatie voorbij was kwam ik in een biodanza-workshop een vrouw tegen met wie ik in een enorme energie zat. Die energie was zo warm dat we stonden te zweten van de warmte. Met die vrouw ontstond een nieuwe relatie. En het mooie is dat het juist een heel aards contact is. We hebben allebei ons verleden maar hoe moeizaam ons beider verleden ook verlopen is, we hebben een heerlijk contact, erg lichamelijk dus aards, we laten elkaar nieuwe dingen zien, herkennen elkaar in de moeilijke zaken enz. We raken elkaar op hetzelfde vlak en zo kunnen we ook samen goed onze gevoelens en emoties met elkaar delen, praten over pijnlijke dingen enz. We zijn elkaar tegen gekomen in de energie. We vinden het aardse gebeuren van de relatie allebei belangrijk en dat houdt vooral het lichamelijke in. En als ik dan zo naar de relatie kijk dan is het groeiende, ook het lichamelijke. Juist vanuit het lichamelijke en daarom hebben we ons lichaam. We kunnen als mens ook alleen maar groeien als ons lichaam er deel van uit maakt. En daar hoort ook de intimiteit en de sex(ualiteit) bij. We zijn geboren uit sex, we zijn dus óók sexuele wezens en daar kunnen we samen van genieten en in groeien. En hoe meer we ontspannen hoe meer het groeit. Naar mijn mening is fysiek contact tussen twee mensen het allerbelangrijkste. Het is de oplossing voor alle problemen, alle pijn, alle angst etc. Door lichamelijk contact wordt het stiller in het hoofd en rustiger in het lichaam. Uiteindelijk kunnen we dat ook alleen maar samen is ook mooi.