Je leven

Je leven

Wij mensen zijn bijna altijd op zoek naar wie we zijn, wat de zin van het leven is, waarvoor we hier zijn etc. Mij bekruipt het gevoel dat alles allemaal al in een soort plan wordt vast gelegd hoe ons leven eruit gaat zien voordat we geboren worden. We komen hier iets leren, iets doen, iets neerzetten maar voor het zover is moeten we ons eerst bewust worden wat dat dan eigenlijk is. Het wordt mij duidelijk dat dat allemaal recht voor onze ogen gebeurt.

Mensen spreken vaak over karma en dat is voor veel mensen een zweverig woord. Karma houdt alleen maar in dat we bepaalde zaken uitwerken zodat we bij ons uiteindelijke levensdoel of levenswerk uitkomen en dat gaan uitdragen. Om erachter te komen wat we precies uit te werken hebben gaan we op zoek naar allerlei vormen van therapie, cursussen, opleidingen etc. Uiteindelijk zegt het allemaal niets wat mensen dan gedaan hebben. Ze hebben dan nog niet hun eigen basis opgebouwd van waaruit ze hun eigen leven kunnen leiden, het leven waarvoor ze geboren zijn. Wat dan over blijft zijn de patronen uit het gezin. Daar kunnen mensen iets van leren. Sterker nog, het karma waar over gesproken wordt wordt weerspiegeld door de gezinspatronen. Wij mensen worden in eerste instantie opgevoed aan de hand van gezinspatronen. Zo gaan we ook leven, aan de hand van gezinspatronen. Ook werken doen we vanuit die patronen. We leven aan de hand van hoe we opgevoed worden en zo gaat ons hele leven er in eerste instantie ook uitzien.

Als kind zijn we ons niet bewust dat dat zo gaat. We hebben nog geen levenservaring en we zijn ons ook nog niet bewust dat we in gezinspatronen leven. Naarmate we ouder worden komt ook de zoektocht. We maken van alles mee dat misschien niet voelt als voldoening. Vaak wordt gezegd dat het leven pas begint als we veertig zijn. Wat er (vaak) zo rond die leeftijd gebeurt is dat we ons gaan afvragen wat we nou werkelijk willen, wat we werkelijk belangrijk vinden om een bevredigend leven te ervaren. ‘Toevallig’ zitten we zo rond onze veertigste ook in de fase waarin het derde-oogchakra aan bod komt. Dit chakra gaat onder andere over inzicht. Wat er dan eigenlijk gebeurt is dat we tot inzicht komen. Wat heb ik al die tijd nou eigenlijk gedaan? Wat vind ik nou eigenlijk werkelijk belangrijk? Wat wil ik nou eigenlijk echt? Eigenlijk is dat het moment dat we ons los willen maken van de patronen waarin we geleefd hebben en het leven gaan leven waarvoor we geboren zijn. Mensen hebben het dan ook vaak over de overgang, een periode van opvliegers, zweten, etc. Dat heeft te maken met loslaten. Ons hoofd is de patronen zo gewend dat het ze moet gaan los laten maar probeert de controle te houden over de gebruikelijke manier van leven. Dat gaat gepaard met angst. De opvliegers en het zweten is dus eigenlijk niets meer dan angstzweet dat met het hoofd te maken heeft. ‘De overgang’ waar mensen dan over praten is dan een periode waarin we het leven volgens de patronen los laten en gaan leven naar onze eigen normen en waarden of naar wat we werkelijk belangrijk vinden.

De hele periode tot aan die overgang is een leerschool. We doen allerlei ervaringen op die we verder kunnen gebruiken wanneer we ons ‘eigen leven’ gaan leven. Aan de hand van die ervaringen kunnen we mensen begrijpen. Op deze manier is het leven zelf de opleiding die we krijgen waarna we die kunnen inzetten om anderen te helpen. Iedereen zal op zijn eigen manier zijn eigen leven vinden. En dat kunnen we niet zonder de hulp van anderen die ons zijn voor gegaan of mensen die het voorbeeld zijn dat bij ons past. Op wat voor manier het gebeurt maakt niet uit, we krijgen de juiste hulp die we nodig hebben om op ons eigen (ziele)pad te komen. Steeds meer mensen zoeken het in de alternatieve en spirituele hoek. Logisch, daar gaat bewustwording ook over. We zijn geen mensen die spiritueel willen worden, we zijn spirituele wezens die aards moeten worden om ons doel in het leven te bereiken en ons werkelijke werk hier neer te zetten. De hele zoektocht die we allemaal meemaken is dus een onderdeel van het leven om ervaringen op te doen, dingen mee te maken, te leren. Daarna gebruiken we die ervaringen in ons levenswerk. Deze hele zoektocht en het vinden van ons levenswerk is daarmee ook precies wat de bedoeling is. Het ligt allemaal al vast in ons ‘levensplan’. We kunnen dus vaststellen dat de eerste (ongeveer) veertig jaar de opleiding is en daarna gaan we aan het werk. Dat is de werkelijke bedoeling van het leven. De opleidingen die we doen via scholen zijn alleen maar voor het maatschappelijke plaatje. Ook dat is vaak onderdeel van de zoektocht. Het gebeurt nogal eens dat mensen een opleiding doen en zich daar uiteindelijk helemaal niet in thuis voelen. Als we het dan over het leven hebben, dan is de eerste helft de opleiding en de tweede helft gaan we aan het werk. ‘Toevallig’ is het ook zo dat we zo rond onze 49ste jaar de complete chakracyclus hebben gehad en dan weer opnieuw beginnen. Alsof we dan weer van voor af aan beginnen, bij de basis.

Energetisch ligt ons levensplan dus al klaar voordat we geboren worden. We hoeven het dan alleen maar te ervaren. Dat dat niet altijd even gemakkelijk is mag duidelijk zijn maar ook dat is ervaring. Het gaat allemaal alleen maar om te ervaren. Goed en slecht bestaan hier niet in. Ons leven is zo als het ware een uitgestippeld pad dat we alleen maar hoeven te lopen. Alles wat we op dat pad tegen komen is ervaring. De eerste veertig jaar zijn ervaringen van het leren, daarna zijn het de ervaringen van wat we neerzetten en wat ons dat oplevert. Dat kan ook teleurstellen voelen soms maar dan gaan we gewoon door. Op ons pad moeten we door echt alles wat we tegen komen. Daardoor worden we wie we werkelijk zijn. Als we eromheen lopen of stukken overslaan laten we groeimogelijkheden liggen. We krijgen ook niet meer dan we aan kunnen. En we hoeven het ook niet allemaal alleen te doen. We hebben menselijke voorbeelden nodig die ons de weg kunnen wijzen. Dat kan een therapeut zijn, een vriend(in), of iemand anders. Hoe dan ook, wat we hier in het leven willen doen is bekend in de kosmos. Daar is het hele plan duidelijk en we krijgen ook vanuit de kosmos ondersteuning, of we dat nou bewust zijn of niet. We maken deel uit van de kosmos en de hulp kan ook op ons pad gebracht worden door tips van mensen. Die komen we ook niet ‘toevallig’ tegen. Dus wat er in ons leven ook gebeurt, het is allemaal onderdeel van ons levensplan.